Kuidas on normaalne süüa?

Mida?

Normaalne on süüa kõiki toidugruppe rasvu, süsivesikuid ja valke. Ükskõik millise toidugrupi kõrvale jätmine on tervisele halb.

Kui palju?

Normaane on süüa siis, kui kõht on tühi ja lõpetada söömine, kui kõht on täis. Normaalne on süüa piisavalt. Kogus on erinevatel inimestel ja ka erinevatel eluetappidel erinev. Toidust saadav energia peab katma organismi põhiainevahetuse (keha tööks kuluv energia) ning kehaliseks ja vaimseks tööks vajaliku energia koguse. Toiduenergia vajadus sõltub inimese soost, east, kehamassist, ainevahetuse eripärast, kliimast jms. Kõige rohkem mõjutab toiduenergia vajadust kehaline koormus.

Täiesti normaalne on ka vahel liiga palju süüa. Lausa nii palju, et on kõht on liiga täis. See võib juhtuda niisama või mõnel pidusöögil või tähtpäeval. Normaalne on ka see, kui kõht on vahel veidi tühi ja kohe ei saa süüa.

Miks?

Normaalne on süüa enamasti seepärast, et kõht on tühi. Täiesti normaalne on vahel süüa sellepärast, et tuju on hea või halb, veedetakse mõnusalt aega koos teistega või üksinda, on tähistamine või sellepärast, et lihtsalt tahaks.

Millal?

Normaalne on süüa 3 korda päevas, aga ka 4 või 5 korda päevas. Normaalsed on erineva suurusega toidukorrad ja ka näksimine. Normaalne on süüa hommikul, päeval ja ka õhtul pärast kuut.

Kellega?

Normaalne on süüa kodus koos pere või lähedastega, normaalne on süüa koos sõpradega

Kuidas söömisest mõelda?

Normaalne on see, kui söömine ei ole maailma kõige olulisem asi. Normaalne on mõelda sellele, mida tahaks süüa. Süüa on hea nii, et see on nauditav ja toitev ning annab sulle energiat, et tegeleda kõige muuga.